Bezárás

Főoldal / Aktuális

2018. február. 15.

Tatár Anikó

25 komment

Katasztrófavédelmi hozzájárulás bejelentési és fizetési kötelezettségéről

2011. évi CXXVIII. törvény 2012. évtől új adónemként bevezette a katasztrófavédelmi hozzájárulás fizetési kötelezettséget.
A törvény alapján a veszélyes anyaggal foglalkozó üzemek és a küszöbérték alatti üzemek üzemeltetői, valamint veszélyes áruk közúti szállítására vonatkozó külön jogszabály szerinti veszélyes áruk tárolását, gyártását és feldolgozását végző gazdálkodó szervezetek az éves tárolt, gyártott és feldolgozott veszélyes áru mennyiségére vonatkozó és a veszélyes tevékenységgel összefüggésben keletkezett éves nettó árbevétel 0,1 százalékát kötelesek ezen jogcímen befizetni

 

A törvény 79. §-a pontosan meghatározza, hogy kinek kell ezen hozzájárulást fizetni, többek között a törvény szerinti üzemeltetőknek, a veszélyes áruk tárolását, gyártását és feldolgozását végző gazdálkodó szervezeteknek.

 

Azt is meghatározza, hogy kinek nem kell fizetni, például az állami és önkormányzati szervezeteknek, a gazdálkodó szervezetnek, ha a tárolás kizárólag közvetlenül a lakosság részére történő kiskereskedelmi forgalmazáshoz, illetve lakossági szolgáltatás nyújtásához kapcsolódik, az üzemeltetőnek és a gazdálkodó szervezetnek, ha a tárgyévet megelőző évben az éves nettó árbevétele az 50 millió forintot nem haladja meg.

 

A törvény végrehajtási rendelete a 208/2011. (X. 12.) Korm. rendelet, amely előírja, hogy a katasztrófavédelmi hozzájárulásra vonatkozó bejelentést a hozzájárulás fizetésére kötelezett tárgyév március 31-ig köteles a hivatásos katasztrófavédelmi szerv központi szervének (Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Iparbiztonsági Főosztály) a rendelet 1. melléklete szerinti adattartalommal, a hatóság által közzétett formanyomtatványon megtenni.

 

A kötelezettnek a tárgyév június 30-áig írásban nyilatkoznia kell az általa megállapított, a tárgyévet megelőző év adataiból meghatározott katasztrófavédelmi hozzájárulás összegéről és köteles a hozzájárulás összegének 40%-át a nyilatkozat megtételéig befizetni.

 

A bejelentés alapján a hatóság tárgyév október 31-ig dönt a katasztrófavédelmi hozzájárulásnak az előleg befizetését követően fennmaradó összegéről. A kötelezett tárgyév december 31-ig köteles a katasztrófavédelmi hozzájárulás fennmaradó összegének befizetésére

Tovább >>

hozzászólások ()

A hozzászólásod az ellenőrzést követően jelenik meg

Ha mégsem szeretnéd, hogy megjelenjen, írj nekünk itt és pár napon belül válaszolunk rá.