Bezárás

Főoldal / Aktuális

2018. február. 01.

Tatár Anikó

25 komment

Szakképzési hozzájárulás

2012. évtől a szociális hozzájárulási adóalapra vetítve kell számítani. A szakképzési hozzájárulás mértéke változatlanul 1,5%.
A kötelezettek körében nem történt jelentős változás. Kiemelhető, hogy 2012-től a közjegyzői iroda is alanya a szakképzési hozzájárulásnak.

 

2012-től nincs lehetőség a saját munkavállaló képzési költségeinek elszámolására, illetve fejlesztési támogatás nyújtására a szakképzési hozzájárulás terhére.

 

A szakképzési hozzájárulás továbbra is teljesíthető szakközépiskolával kötött megállapodás útján, szakközépiskolával kötött tanulószerződés alapján, továbbá gyakorlatigényes felsőoktatási alapképzési szak keretében történő gyakorlati képzés szervezésével a felsőoktatási intézménnyel kötött együttműködési megállapodás alapján (2012. augusztus 31-ig), illetve hallgatóval kötött munkaszerződés alapján (2012. szeptember 1-től).

 

A gyakorlati képzést szervezők normatíva alapján csökkenthetik bruttó szakképzési hozzájárulási kötelezettségüket (2012-ben 440.000 Ft/fő/év).

 

2012-től az összes kötelezett ( a gyakorlati képzést szervezők is) az adóhatósághoz teljesítik bevallási kötelezettségét.

 

Az év 1-11. hónapjában a kötelezettek előleget fizetnek a tárgyhónapot követő hó 12. napjáig az állami adóhatóság által vezetett számlára.

 

Az előleg a tárgy havi bruttó fizetési kötelezettség és az időarányosan meghatározott csökkentő tételek különbségeként számítódik. A befizetett előleg és az éves nettó kötelezettség különbözetét a tárgyévet követő év február 25-ig kell befizetni, vagy lehet a többletbefizetés visszaigényelni.

 

A szakképzési hozzájárulás 2012. évi bevallása havonta kizárólag elektronikus úton történhet.

Tovább >>

hozzászólások ()

A hozzászólásod az ellenőrzést követően jelenik meg

Ha mégsem szeretnéd, hogy megjelenjen, írj nekünk itt és pár napon belül válaszolunk rá.