Bezárás

Főoldal / Aktuális

2018. december. 20.

Tatár Anikó

25 komment

Szociális hozzájárulási adókedvezmény

2014. január 1-től alkalmazandó szociális hozzájárulási adókedvezmény


A gyermekgondozási díj, illetve a gyermekgondozási segély, gyermeknevelési támogatás folyósítása alatt vagy folyósításának megszűnését követően igénybe vehető adókedvezmények köre kiszélesedett.

 

Egyrészt a gyermekgondozási díj melletti munkavégzésre tekintettel jár a szociális hozzájárulási adókedvezmény a GYED, a GYES valamint a gyermeknevelési támogatás folyósítása alatt vagy azt követően az adókötelezettséget eredményező munkaviszonyban történő foglalkoztatáskor. A kedvezmény a bruttó munkabér, de legfeljebb 100.000 Ft 27%-a a foglalkoztatás első két évében, míg 14,5%-a a foglalkoztatás harmadik évében. Részmunkaidős foglalkoztatás esetén a 100.000 forintnak a részmunkaidő és a teljes munkaidő arányában csökkentett része után illeti meg a munkáltatót.

 

Másrészt három vagy több gyermek után családi pótlékban részesülő szülő - aki gyermekgondozási díjat illetve gyermekgondozási támogatást kap - foglalkoztatása esetén a foglalkoztató 2014. január 1-től szociális hozzájárulási adókedvezményt vehet igénybe. Ez esetben a munkáltató a foglalkoztatás első három évében 100.000 forint jövedelemhatárig mentesül a szociális hozzájárulási adó megfizetése alól, míg a foglalkoztatás negyedik és ötödik évében ugyanezen jövedelem után 14,5%-os kedvezményt vehet igénybe.

 

Részmunkaidős foglalkoztatás esetén 100.000 forintnak a részmunkaidő és a teljes munkaidő arányában csökkentett része után illeti meg a munkáltatót.

 

Azaz a nagycsaládosok esetében a kedvezmény két évvel hosszabb ideig jár, mint egyéb gyermekgondozási ellátás utáni kedvezmények esetén.

Tovább >>

hozzászólások ()

A hozzászólásod az ellenőrzést követően jelenik meg

Ha mégsem szeretnéd, hogy megjelenjen, írj nekünk itt és pár napon belül válaszolunk rá.