Bezárás

Főoldal / Aktuális

2018. április. 20.

Tatár Anikó

25 komment

Pénzforgalmi elszámolás

A pénzforgalmi elszámolást ajánljuk a kis cégek döntéshozóinak figyelmébe.
A kisvállalkozásoknak likviditási nehézséget okozhat, hogy az áfafizetési kötelezettségük a teljesítéssel egy időben keletkezik, függetlenül attól, hogy az ellenértéket üzleti partnerük megtérítette-e vagy sem. Ezért, ha nem kapják meg vevőjüktől a teljesítéskor az ellenértéket, akkor gyakorlatilag előre kell finanszírozniuk az áfa összegét.

 

A pénzforgalmi elszámolás választásával a kisvállalkozásnak csak akkor keletkezik áfafizetési kötelezettsége, amikor üzleti partnere az ellenértéket neki kifizette. Ebből adódóan a vevőjének is csak akkor lesz adólevonási joga, amikor az ellenértéket megfizette.

 

A pénzforgalmi elszámolás választásánál figyelemmel kell lenni arra, hogy a pénzforgalmi elszámolást alkalmazó kisvállalkozás az adólevonási jogát is csak pénzforgalmi szemléletben gyakorolhatja, vagyis levonható adót csak akkor állíthat be a bevallásába, ha az ellenértéket megtérítette.

 

A pénzforgalmi elszámolás választására az a belföldi adóalany jogosult, aki kisvállalkozásnak minősül, nem áll csőd- vagy felszámolási eljárás hatálya alatt, és nem alanyi adómentes. A választás további feltétele, hogy a kisvállalkozás áfa nélkül számított bevétele 2012-ben nem haladta meg a 125 millió forintot, és várhatóan 2013-ban sem fogja túllépni.

 

A fenti érték számításánál figyelmen kívül kell hagyni:

- tárgyi eszköz értékesítése során keletkezett árbevételt

- vagyon értékű jog végleges átengedésének ellenértékét

- Közösségen belüli adómentes értékesítést

- közérdekű jellegére tekintettel adómentes ügyletet

- adómentes pénzügyi szolgáltatásokhoz kapcsolódó, kiegészítő jellegű szolgáltatások ellenértéke.

 

Pénzforgalmi elszámolást választó adóalany az általa kibocsátott számlákon köteles feltüntetni a „pénzforgalmi elszámolás” kifejezést.

 

Fontos, hogy az adólevonási jog is az ellenérték megfizetéséhez igazodik, és attól az időponttól gyakorolható, ha a számla befogadója nem választotta a pénzforgalmi elszámolás alkalmazását.

 

Kecskemét, 2012. december 5.

Kalán Teréz

okleveles adótanácsadó

bejegyzett adószakértő

okleveles könyvvizsgáló

Tovább >>

hozzászólások ()

A hozzászólásod az ellenőrzést követően jelenik meg

Ha mégsem szeretnéd, hogy megjelenjen, írj nekünk itt és pár napon belül válaszolunk rá.