Bezárás

Főoldal / Aktuális

2019. április. 30.

Tatár Anikó

25 komment

Osztalékelőleg szabályai

A Ptk. alapján a taggyűlés két, egymást követő beszámoló elfogadása közötti időszakban osztalékelőleg fizetéséről határozhat bizonyos feltételek fennállása esetén.

 

Osztalékelőleg kifizetéséről akkor határozhat a taggyűlés, ha közbenső mérleg alapján megállapítható, hogy a vállalkozás rendelkezik a szükséges fedezettel. A kifizetendő összeg legfeljebb a közbenső mérlegben kimutatott adózott eredménnyel kiegészített szabad eredménytartalék összege lehet.

 

A számviteli törvény által meghatározott osztalékfizetési korlátokat az osztalékelőlegnél is alkalmazni kell. Osztalékelőlegként csak akkor fizethető ki a közbenső mérlegben kimutatott adózott eredmény, illetve a szabad eredménytartalékkal kiegészített adózott eredmény, ha a lekötött tartalékkal, az értékelési tartalékkal csökkentett saját tőke összege az osztalékelőleg összegének figyelembe vételével sem csökken a jegyzett tőke alá.

 

Az osztalékfizetési korlát megállapítása több lépésben történik. Először a kiegészített adózott eredményt, azaz az adózott eredmény és az eredménytartalék összegét kell kiszámítani. A következő lépésben a korrigált saját tőkét kell megállapítani, mely a saját tőke csökkentve a lekötött tartalékkal és az értékelési tartalékkal. A korrigált saját tőkének a jegyzett tőkén felüli összegét kell összevetni a kiegészített adózott eredménnyel.

Az osztalékfizetési korlát a jegyzett tőkén felüli korrigált saját tőke és a kiegészített adózott eredmény közül az, amelyik kisebb.

 

Az osztalékelőleg fizetésére az ügyvezető tehet javaslatot. Amennyiben felügyelőbizottság is működik a vállalkozásnál, akkor az osztalékelőlegre vonatkozó javaslathoz az FB jóváhagyása is szükséges.

 

Ha a vállalkozásnál a számviteli törvény szerint kötelező a könyvvizsgálat, akkor ez a közbenső mérlegre is vonatkozik.

 

Osztalékelőleg adózása

 

A magánszemély tulajdonosok részére kifizetett osztalékelőlegből a kifizetőnek 15% személyi jövedelemadót kell levonnia.

Az osztalékelőleg után egészségügyi hozzájárulást nem kell fizetni, a 14%-os EHO-t majd csak az osztalékká váláskor kell megállapítani.

 

Osztalékelőleg osztalékká válása

 

Ha az éves beszámoló elfogadásakor a taggyűlés osztalékról határoz, akkor az osztalékelőleg osztalékká válik. Ez azzal jár, hogy a beszámoló elfogadásának napján az EHO-kötelezettséget is meg kell állapítani.

 

Ha az osztalékelőleg kifizetését követően elkészülő éves beszámoló alapján osztalék fizetésére nincs lehetőség, akkor a tagok kötelesek a társaság részére visszafizetni az osztalékelőleg összegét. Az osztalékelőlegből levont SZJA-t a tagok a saját adóbevallásukban tudják visszaigényelni.

Tovább >>

hozzászólások ()

A hozzászólásod az ellenőrzést követően jelenik meg

Ha mégsem szeretnéd, hogy megjelenjen, írj nekünk itt és pár napon belül válaszolunk rá.