Bezárás

Főoldal / Aktuális

2019. április. 21.

Tatár Anikó

25 komment

Szakmai gyakorlat együttműködési megállapodással

A gyakorlati képzést folytató szervezet köteles a tanuló részére pénzbeli juttatást adni. A pénzbeli juttatás valamennyi megkezdett hét után jár.

 

A tanulót megillető pénzbeli juttatás

 

A gyakorlati képzést folytató szervezet köteles a tanuló részére pénzbeli juttatást adni. Az együttműködési megállapodás alapján foglalkoztatott tanuló pénzbeli juttatásának havi összege nem lehet kevesebb, mint a minimálbér 15%-ának 1,3-szorosa, azaz 2016-ban 21.645 Ft/hó. A pénzbeli juttatás valamennyi megkezdett hét után jár. A juttatás heti összege a havi összeg egynegyede, azaz 5.411 Ft/hét.

 

Ha a tanuló a gyakorlatról igazolatlanul távol marad, akkor a fizetendő pénzbeli juttatás összegét a mulasztott napok arányában csökkenteni kell.

 

A szakképzési törvény szerint a tanulószerződéssel foglalkoztatott tanulók részére a pénzbeli juttatás kizárólag banki átutalással, bankszámlára történő befizetéssel történhet. Ez a szabály az együttműködési megállapodás alapján történő szakmai gyakorlatra nem vonatkozik, tehát a juttatás készpénzben is adható.

 

Adó és járulék

 

Mivel az együttműködési megállapodással foglalkoztatott tanulóknak nem lesz biztosítási jogviszonyuk, ezért a kapott juttatásból nemcsak járulékot nem kell vonni és szociális hozzájárulási adót nem kell fizetni, de a NAV felé sincs bejelentési kötelezettség.

 

Fontos, hogy a gyakorlat ideje alatt a foglalkoztatónál rendelkezésre álljon a kamara által már ellenjegyzett együttműködési megállapodás, hiszen egy munkaügyi ellenőrzésnél csak ezzel tudja igazolni, hogy a tanuló szakmai gyakorlaton van.

 

Ha a tanuló csak a kötelezően fizetendő összeget kapja, akkor az SZJA-törvény 1. számú mellékletének 4.11 pontja alapján adómentes a juttatás.

 

Ha a tanuló a kötelezően fizetendő összegtől nagyobb összegű pénzbeli juttatásban részesül, akkor az már adóköteles jövedelem, mely után a kifizetőt 27%-os EHO terheli, illetve SZJA-előleget kell levonnia.

 

Szakképzési hozzájárulás

 

A gyakorlati képzést folytató szervezetek, vállalkozások részére - a felmerülő anyagi és időráfordításuk ellentételezésére – a szakképzési hozzájárulásból kedvezmény jár.

 

A szakképzési hozzájárulást csökkentő tétel összegét a gyakorlati napok és az elszámolásnál figyelembe vehető normatíva egy napra jutó összegének szorzataként kapjuk meg.

 

Egy napra jutó összeg = 453.000 Ft / 130 nap = 3.485 Ft/nap

 

Ha kizárólag együttműködési megállapodással foglalkoztat a vállalkozás tanulókat, akkor a csökkentő tétel legfeljebb a bruttó szakképzési hozzájárulás összege lehet.

 

Ha együttműködési megállapodás mellett tanulószerződés alapján is folytat gyakorlati képzést, akkor a bruttó kötelezettséget meghaladó mértékben is csökkenthető a szakképzési hozzájárulás összege. Ebben az esetben a visszaigényelhető összeg mértéke függ attól, hogy a szervezet kis- és középvállalkozásnak minősül-e.

 

A kis- és középvállalkozások az együttműködési megállapodás alapján járó csökkentő tétel teljes összegét érvényesíthetik, a nem kis- és középvállalkozás ezt csak a bruttó kötelezettség összegének erejéig veheti figyelembe. A tanulószerződés alapján járó összeget minden vállalkozás teljes összegében érvényesítheti.

Tovább >>

hozzászólások ()

A hozzászólásod az ellenőrzést követően jelenik meg

Ha mégsem szeretnéd, hogy megjelenjen, írj nekünk itt és pár napon belül válaszolunk rá.