Bezárás

Főoldal / Aktuális

2019. április. 15.

Tatár Anikó

25 komment

Az egyéni vállalkozói tevékenység folytatásának szüneteltetése

2017. január 1-jétől kezdődően az egyéni vállalkozói tevékenység szüneteltetése legfeljebb 2 év lehet.

 

Az egyéni vállalkozó, tevékenységét legalább egy hónapig és legfeljebb öt évig szüneteltetheti. Változás 2017. január 1-jétől kezdődően, hogy az egyéni vállalkozói tevékenység szüneteltetése legfeljebb 2 év lehet. Ez a szabály azokra vonatkozik, akik 2016. december 31-ét követően kezdik el a tevékenységüket szüneteltetni.

Ha tevékenységét szüneteltetni kívánja, köteles ezt a Hatóságnál az elektronikus űrlapon, nyilvántartási száma feltüntetésével bejelenteni. 

A szünetelés bejelentése kizárólag elektronikus úton, ügyfélkapun keresztül kezdeményezhető. 

Ha űrlapot megfelelően töltötte ki, a Hatóság a szünetelésről, elektronikus úton értesíti a nyilvántartást vezető szervet, aki a szünetelés tényét az egyéni vállalkozók nyilvántartásába hivatalból bejegyzi. 

A nyilvántartást vezető szerv a szünetelésről, elektronikus úton értesíti az adóhatóságot és a Központi Statisztikai Hivatalt.

A bejelentését követően, egyéni vállalkozói tevékenységet nem végezhet, a vállalkozói tevékenységéhez kötődő új jogosultságot nem szerezhet, új kötelezettséget nem vállalhat.

A szünetelésig keletkezett, de csak azt követően esedékessé vált fizetési kötelezettségeit a szünetelés ideje alatt is köteles teljesíteni.

A vállalkozói tevékenységét az elektronikus űrlapon benyújtott, az egyéni vállalkozói tevékenység folytatására vonatkozó bejelentésével bármikor folytathatja.

A bejelentésben arról is nyilatkoznia kell, hogy az egyéni vállalkozói tevékenység folytatására előírt feltételeknek továbbra is megfelel.

Ha az űrlapot megfelelően töltötte ki, a Hatóság a szünetelés megszüntetéséről, elektronikus úton értesíti a nyilvántartást vezető szervet, az adóhatóságot és a Központi Statisztikai Hivatalt.

 

Ez alapján a nyilvántartást vezető szerv a szünetelés tényét hivatalból törli az egyéni vállalkozók nyilvántartásából. Igazolvánnyal rendelkező egyéni vállalkozó tevékenysége szüneteltetésének a feltétele, hogy az igazolványát a Hatóságnak személyesen vagy postai úton leadja.

Az igazolványt a Hatóság az igazolvány beérkezésének napján határozattal visszavonja, és határozatát közli a nyilvántartást vezető szervvel is.

 

Az egyéni vállalkozói tevékenység szünetelésének bejelentése díj- és illetékmentes.

Tovább >>

hozzászólások ()

A hozzászólásod az ellenőrzést követően jelenik meg

Ha mégsem szeretnéd, hogy megjelenjen, írj nekünk itt és pár napon belül válaszolunk rá.