Bezárás

Főoldal / Aktuális

2019. január. 12.

Tatár Anikó

25 komment

2014. évi változások a társadalombiztosításban

Az alábbiakban a 2014. január 1-től alkalmazandó járulék, gyermekgondozási díj, valamint a szociális hozzájárulási adó néhány fontosabb módosítása kerül bemutatásra.

 

1. Egészségügyi szolgáltatási járulék

 

6.660 forint (napi összege 222 forint) egészségügyi szolgáltatási járulék ismét növekedett havi 150 forinttal. Ennek Ennek következtében az egészségügyi szolgáltatási járulék 6.810 forintra (napi összege 227 forint) emelkedett.

A Tbj. hatályos szabálya szerint a kiegészítő tevékenységet folytató vállalkozónak nem kell megfizetnie az egészségügyi szolgáltatási járulékot, ha

• keresőképtelen, gyermekgondozási segélyben részesül,

• fogvatartott,

• ügyvédi tevékenysége szünetel,

• szabadalmi ügyvivőként, közjegyzőként fennálló kamarai tagsága szünetel, vagy

• egyéni vállalkozói tevékenysége szünetel.

• állat-egészségügyi szolgáltató tevékenysége szünetel,

• foglalkoztatása a munkaviszonyában vagy egyidejűleg fennálló több munkaviszonyában együttesen eléri a heti 36 órát.

• a magánszemély külföldön tartózkodik és nem minősül a Tbj. alapján belföldinek, vagy

• a magánszemély elhalálozott.

 

2. Gyermekgondozási díj melletti munkavégzés

 

2014. január 1-től már csak a gyermek egyéves kora előtt nem lehet dolgozni. A gyermek egyéves kora előtt szerzői jog védelme alatt álló alkotásért illetve a nevelőszülői foglalkoztatási jogviszonyban végzett tevékenységért járó díjazás mellett lehet a gyermekgondozási díjat folyósítani.

 

2014. január 1-ől a gyermek egyéves kora után a szülő, aki gyermekgondozási díjat kap, az ellátás további folyósítása mellett munkát is vállalhat. A szülő munkavégzésének nincs időkorlátja.

 

Fontos odafigyelni arra, hogy amíg az egyéni-, illetve a társas vállalkozó a járulékfizetési alsó határ után köteles nyugdíjjárulékot és egészségbiztosítási- és munkaerő-piaci járulékot fizetni arra az időtartamra is, amíg gyermekgondozási segély, vagy az ápolási díj folyósításának tartama alatt vállalkozói tevékenységét személyesen folytatja, addig a gyermekgondozási díj melletti munkavégzéskor csak a tényleges jövedelem után kell megfizetni a járulékokat.

 

3. Szociális hozzájárulási adókedvezmény

 

A gyermekgondozási díj, illetve a gyermekgondozási segély, gyermeknevelési támogatás folyósítása alatt vagy folyósításának megszűnését követően igénybe vehető adókedvezmények köre kiszélesedett.

 

Egyrészt a gyermekgondozási díj melletti munkavégzésre tekintettel jár a szociális hozzájárulási adókedvezmény a GYED, a GYES valamint a gyermeknevelési támogatás folyósítása alatt vagy azt követően az adókötelezettséget eredményező munkaviszonyban történő foglalkoztatáskor. A kedvezmény a bruttó munkabér, de legfeljebb 100.000 Ft 27%-a a foglalkoztatás első két évében, míg 14,5%-a a foglalkoztatás harmadik évében. Részmunkaidős foglalkoztatás esetén a 100.000 forintnak a részmunkaidő és a teljes munkaidő arányában csökkentett része után illeti meg a munkáltatót.

 

Másrészt három vagy több gyermek után családi pótlékban részesülő szülő - aki gyermekgondozási díjat illetve gyermekgondozási támogatást kap - foglalkoztatása esetén a foglalkoztató 2014. január 1-től szociális hozzájárulási adókedvezményt vehet igénybe. Ez esetben a munkáltató a foglalkoztatás első három évében 100.000 forint jövedelemhatárig mentesül a szociális hozzájárulási adó megfizetése alól, míg a foglalkoztatás negyedik és ötödik évében ugyanezen jövedelem után 14,5%-os kedvezményt vehet igénybe.

 

Részmunkaidős foglalkoztatás esetén 100.000 forintnak a részmunkaidő és a teljes munkaidő arányában csökkentett része után illeti meg a munkáltatót.

Azaz a nagycsaládosok esetében a kedvezmény két évvel hosszabb ideig jár, mint egyéb gyermekgondozási ellátás utáni kedvezmények esetén.

Tovább >>

hozzászólások ()

A hozzászólásod az ellenőrzést követően jelenik meg

Ha mégsem szeretnéd, hogy megjelenjen, írj nekünk itt és pár napon belül válaszolunk rá.