Bezárás

Főoldal / Aktuális

2018. szeptember. 15.

Tatár Anikó

25 komment

Hiteltartozás egyösszegű visszafizetése

Hiteltartozás egyösszegű visszafizetésekor megszüntetendő halasztott ráfordítás több részletben való elszámolási lehetőségeA külföldi pénzértékre szóló – beruházáshoz, vagyoni értékű joghoz, továbbá a forgóeszközhöz kapcsolódó – hiteltartozásokból származó – beruházáshoz, vagyoni értékű joghoz kapcsolódó – tartozások 2014. december 31-éig történő, lejárat előtti egyösszegű visszafizetése esetében az elszámolt és nyilvántartott halasztott ráfordítás összegét a vállalkozó, saját döntése alapján, a visszafizetés üzleti évében és az azt követő két üzleti évben, három egyenlő részletben is megszüntetheti.


Figyelemmel kell lenni azonban arra a rendelkezésre is, amely szerint a halasztott ráfordításként kimutatott árfolyamveszteséget – a pénzügyi műveletek egyéb ráfordításakénti elszámolással – csökkenteni kell az érintett devizakötelezettség után az egyes üzleti évekre elszámolt árfolyamnyereségnek megfelelő összeggel is.


A 33.§ (3) bekezdése szerinti külföldi pénzértékre szóló tartozások 2014. december 31-ig történő, lejárat előtti egyösszegű visszafizetése esetében a 33.§ (2) bekezdése szerinti halasztott ráfordítás – a 33.§ (4) bekezdése figyelembe vételével számított – összegét a 33.§ (3) bekezdésétől eltérően a vállalkozó, saját döntése alapján, a visszafizetés üzleti évében és az azt követő két üzleti évben, három egyenlő részletben is megszüntetheti. ( Sztv. 177.§ (38) bekezdés ) Hatályos 2013. 11. 30-ától.

Tovább >>

hozzászólások ()

A hozzászólásod az ellenőrzést követően jelenik meg

Ha mégsem szeretnéd, hogy megjelenjen, írj nekünk itt és pár napon belül válaszolunk rá.