Bezárás

Főoldal / Aktuális

2018. június. 26.

Tatár Anikó

25 komment

Az ajándék után is fizetni kell

Az utóbbi időben rendkívüli mértékben megnövekedett a postai forgalomban beérkezett áruk mennyisége. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal Repülőtéri Igazgatósága ebben az évben már több mint 12 ezer esetben végzett vám és/vagy adófizetéssel járó vámkezelést a postai forgalomban.

 

Az Európai Unión kívülről (pl. USA, Kína) érkező árukat vámkezeltetni szükséges. Ezt általában a szállító posta kérelmezi a címzett nevében. A vámkezeléskor a vámhatóság vizsgálja a beérkezett áruk értékét is. Amennyiben a megadott áruérték valóságával kapcsolatban kétség merül fel, úgy a vámhatóság további okmányokat, bizonyítékokat kérhet a reális áruérték megállapítása érdekében.

 

Az Európai Unión kívül élő magánszemélytől magyar magánszemélynek küldött küldeményeket 45 euró értékig vámmentesség illeti meg. Ezen érték fölött már vám és adófizetési kötelezettség keletkezik és az áruk vámkezelését egyedileg kell kérelmezni. Az áru értéke alatt azt kell érteni, amelyért az adott áru a gyártótól, a boltban, stb. megvásárolható. Önmagában az ajándékozás ténye nem alapozza meg a vámmentességet! Egy példán keresztül bemutatva: egy USA-ban élő személy új számítógépet küld ajándékba magyar rokonának és az áru értékeként 39 USD-t tüntet fel. Az áruvizsgálatot végző pénzügyőr az interneten megtalálja az ilyen típusú számítógépet, ahol eladási árként 249 USD szerepel. Ebben az esetben a vámhatóság vámérték vizsgálatot kezdeményez a tényleges áruérték megállapítása érdekében. Amennyiben bebizonyosodik a 249 USD érték, úgy ezen összeg után kell a vámot és az általános forgalmi adót fizetni.

 

A magánszemélyek által az interneten megrendelt és az Európai Unión kívülről érkező áru is vámeljárás alá kerül. Ilyen esetekben 22 euró áruértékig nem keletkezik fizetési kötelezettség. Ezen értékhatár fölött az árukat már egyedileg vámkezeltetni kell, amely vám és adófizetési kötelezettséggel jár.

Tovább >>

hozzászólások ()

A hozzászólásod az ellenőrzést követően jelenik meg

Ha mégsem szeretnéd, hogy megjelenjen, írj nekünk itt és pár napon belül válaszolunk rá.