Bezárás

Főoldal / Aktuális

2018. május. 15.

Tatár Anikó

25 komment

Kata szabályai

A kisadózó vállalkozások tételes adójának (KATA) alkalmazásáról hamarosan dönteniük kell a kisvállalkozóknak, bár év közben is lehet választani majd ezt az adózási formát.

 

KATA szabályai:

• egyedül dolgozik a saját vállalkozásában, egyéni vállalkozóként, vagy egy betéti társaság beltagjaként,

• 2-3 éve már 6 millió forint alatt van az éves bevétele (áfa nélkül),

• alanyi adómentességet választott az általános forgalmi adó rendszerében,

• nem sok költséget tud elszámolni,

• nincs máshol munkaviszonya,

• nincs külkereskedelmi kapcsolata,

• gazdasági társaság (bt., kkt.) esetén kizárólag magánszemélyek a tulajdonosok,

• nem készül nyugdíjba a következő években,

• az adószámát két éven belül nem függesztették fel, és nem törölték,

• nem végez tevékenységet több önkormányzat területén,

• vevőköre viszonylag széles, (adott vevőnek egy évben maximum 1.000.000.- Ft összegig lehet számlázni. Lehet többet is,de akkor munkaviszonynak minősül.)

• nem végez biztosítás ügynöki, brókeri, nyugdíjalap egyéb kiegészítő, valamint saját tulajdonú, bérelt ingatlan bérbeadása, üzemeltetése tevékenységet,

• és a saját eszközeivel dolgozik

 

Természetesen nem tiltott, hogy többen is dolgozzanak a kisadózó vállalkozásban, de nem szabad elfelejteni, hogy a maximum 6 millió forintos éves bevételből kell fedezni a főállású kisadózók évi 600 ezer forintos (12 hó * 50.000 Ft) tételes adóját is a költségek és az iparűzési adó mellett.

 

Kisadózónak nevezzük a kisadózó vállalkozások tételes adóját jogszerűen választó egyéni vállalkozó esetében az egyéni vállalkozót, mint magánszemélyt, egyéni cég esetén annak tagját, közkereseti társaság és betéti társaság esetén a társaság kisadózóként bejelentett tagját.

 

Főállású kisadózó az, aki

• a tárgyhó bármely napján nem áll legalább heti 36 órás foglalkoztatással járó munkaviszonyban, vagy

• nem minősül a társadalombiztosítás ellátásairól és a magánnyugdíjra jogosultakról, valamint e szolgáltatások fedezetéről szóló 1997. évi LXXX. törvény (Tbj.) szerinti kiegészítő tevékenységet folytatónak, vagy

• nem minősül külföldön biztosított személynek.

 

Amennyiben az egyéni vagy társas vállalkozó nem tekinthető a fenti szabályok alapján főállásúnak, akkor én mellékállású kisadózónak nevezném, aki után havi 25.000 forint (évi 300.000 Ft) tételes adót kell befizetni.

 

A tételes adó személyenként értendő. Tehát, ha két főállású kisadózó van bejelentve például a közkereseti társaságból, akkor már 1.200.000 forint az éves adóösszeg.

 

A kisadózó vállalkozás tevékenységében a betéti társaság, közkereseti társaság kisadózóként be nem jelentett tagja kizárólag munkaviszony keretében működhet közre a cég tevékenységében. Ha ezt nem tartjuk be, akkor a kisadózó vállalkozás tevékenységében részt vevő tag közreműködését be nem jelentett alkalmazott foglalkoztatásának tekinti az adóhatóság. Márpedig a kisadózói státusz megszűnik a mulasztási bírságot megállapító határozat jogerőre emelkedésének napjával, ha azt be nem jelentett alkalmazott foglalkoztatásáért szabták ki.

 

Súlyos következményekkel jár a bevételi határ túllépése

 

Az éves 6 millió forintos bevételi értékhatárhoz kötődő választáshoz azért ragaszkodom, mert túlléphető ugyan, de az értékhatár meghaladásának két súlyos következménye van:

• a bevétel 6 millió forintot meghaladó része után 40% adót kell fizetni,

• és a kisadózó vállalkozás kiesik az alanyi adómentes értékhatárból, ami szintén 6 millió lesz 2013-tól.

 

A kisadózó vállalkozás a bevételi értékhatár túllépése ellenére továbbra is maradhat ebben az adózási rendszerben. Elveszti ugyanakkor a KATA egyik előnyét, mert az általános forgalmi adóról szóló törvényben foglalt adminisztrációs kötelezettségeknek is eleget kell tennie, hiszen nem csak adóalany lesz, de adózó is. Például: áfa-analitikát kell vezetni a bevételekről és a költségekről is, melyhez kapcsolódik az áfa törvény alapos ismeretének követelménye. Ezzel elvész a bevételi nyilvántartás vezetésének egyszerűsége, melyet a vállalkozó is meg tudna oldani, ha szánna rá időt.

 

Aki 2013. január 1-től a kisadózó vállalkozások tételes adóját szeretné választani, december 1-31. közötti időszakban be kell jelentkezni a NAV-nál.

 

Azon adózók, akik eddig az EVA szabályai szerint adóztak, és január 1-jével a tételes adó alanyaivá szeretnének válni, 2012. december 1-20-a között kell kijelentkezniük az EVA hatálya alól.

 

Mindenkinek javaslom, hogy a átjelentkezéseket 2012. december 20-ig tegyük meg, mivel az irodánk is december 20-ig lesz nyitva!

 

Kecskemét, 2012. december 3.

Kalán Teréz

okleveles adótanácsadó

bejegyzett adószakértő

okleveles könyvvizsgáló

Tovább >>

hozzászólások ()

A hozzászólásod az ellenőrzést követően jelenik meg

Ha mégsem szeretnéd, hogy megjelenjen, írj nekünk itt és pár napon belül válaszolunk rá.