Bezárás

Főoldal / Aktuális

2018. május. 03.

Tatár Anikó

25 komment

Készpénzfizetés korlátozása

A pénzforgalmi számlára kötelezett adózó havonta termékértékesítés vagy szolgáltatás ellenértékeként szerződésenként legfeljebb 1,5 millió forintösszegben fizethet készpénzben egy másik pénzforgalmi számla nyitására kötelezett adózónak. Aki ÁFA alany, annak az ÁFA összegével növelten kell a 1,5 milliós határt figyelembe venni.

 

Ugyanazon szerződés ellenértékének kell tekinteni azokat a kifizetéseket, melyekről megállapítható, hogy egyazon szerződést takarnak, csak több számla alapján kerül kifizetésre.

 

A kifizetést teljesítő és a kifizetést elfogadó adózó is 20 százalékos mulasztási bírsággal sújtható, a készpénzes kifizetés 1,5 millió forintot meghaladó része után.

 

Készpénzes fizetésnek számít minden olyan esemény, amikor egyik félnél sem történik bankszámla-jóváírás, illetve terhelés. (ilyen például, ha belföldi postautalványon továbbítják a pénzt, továbbá ha a postai küldeményt utánvétellel fizetik ki).

 

A pénz befizetése egy bankszámlára az eleget tesz, hiszen kimutatható banki műveletet von maga után. (befizetésről bizonylat + a folyószámlán is feltüntetésre kerül az összeg és az is, hogy kitől érkezett.)

 

Nem minősül azonban készpénzfizetésnek, ha a számla ellenértékét készpénz-helyettesítő eszközzel egyenlítik ki (például csekk, csekk-kártya, hitellevél, terhelési kártya, utalványok útján). Nem tekintendő készpénzfizetésnek a bankszámlák közötti bármilyenfajta (beszedési, megbízási, átutalási stb.) elszámolás, valamint a váltóval való fizetés, a faktoring és a követelésbeszámítás, illetve az engedményezés sem.

 

Kecskemét, 2012. december 5.

Kalán Teréz

okleveles adótanácsadó

bejegyzett adószakértő

okleveles könyvvizsgáló

Tovább >>

hozzászólások ()

A hozzászólásod az ellenőrzést követően jelenik meg

Ha mégsem szeretnéd, hogy megjelenjen, írj nekünk itt és pár napon belül válaszolunk rá.