Bezárás

Főoldal / Aktuális

2018. március. 12.

Tatár Anikó

25 komment

Fordított adózás gabona termékek esetében

A NAV útmutatása termékenként levezeti, hogy a rágcsálnivaló a fordított áfázás hatálya alá tartozik-e. Általában nem.
A konkrét termékek előállítási módja, a pattogatni való kukorica esetében a felhasznált kukorica fajtája határozza meg, hogy az adott termék melyik vámtarifaszám alá tartozik, így értékesítése a fordított adózás szerint történik-e.

 

Az útmutatás szerint a pirított napraforgómagra nem lehet alkalmazni a fordított adózás szabályait.

 

A nem pirított, étkezési célú napraforgómag viszont a fordított adózás hatálya alá tartozik, de csak akkor, ha az erről szóló jogszabály különös személyi feltételei együttesen teljesülnek. Vagyis ha egy üzletben ezt a terméket nem a végső fogyasztó vásárolja meg, akkor sem teljesülnek a személyi feltételek, így nem lehet szó fordított áfázásról.

 

A pattogatni való kukorica besorolása a fordított adózás szempontjából bonyolult: a termék általában a fordított adózás hatálya alá esik, de ha elő van készítve a pattogtatáshoz és zacskókban, dobozokban van kiszerelve, akkor vámtarifaszám szerinti besorolása alapján mégsem tartozik ide.

 

A natúr, vagy ízesített, már kipattogtatott, kiszerelt ún. „pop corn” termékek nem tartoznak a fordított adózással érintett termékkörbe.

 

2012.07.13. NAV útmutatása

A „pirított napraforgómag” és a „pattogatni való kukorica” megítélése a fordított adózás szempontjából

 

Az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény (továbbiakban: Áfa tv.) 142. § (1) bekezdés i) pontja alapján az Áfa tv. 6/A mellékletében felsorolt termékek értékesítése esetében az adót a termék beszerzője fizeti.

 

Az Áfa tv. 6/A melléklete – többek között – az 1005 vámtarifaszám alá tartozó kukoricát és a 1206 00 vámtarifaszám alá tartozó napraforgómagot (törve is) tartalmazza.

 

A kereskedelmi forgalomban számos napraforgó és pattogatni való kukorica van jelen. A konkrét termékek esetében a pontos előállítási mód és ezen túl a pattogatni való kukorica esetében a felhasznált kukorica fajtájának ismeretében lehet meghatározni, hogy az adott termék melyik vámtarifaszám alá sorolandó, s így értékesítésére a fordított adózás alkalmazandó-e.

 

Napraforgómag:

a) A pirított napraforgómag a 1904 vámtarifaszám alá tartozik. Mivel az Áfa tv. 6/A sz. melléklete ilyen vámtarifaszám alatt nem nevesít terméket, így a fordított adózás alkalmazásának a hatálya e termék értékesítésére nem terjed ki, azaz az adókötelezettséget e termék értékesítésével összefüggésben az Áfa tv. általános szabályai szerint kell teljesíteni.

b) A nem pirított, étkezési célú napraforgómag (héjasan vagy héj nélkül) viszont az Áfa tv. 6/A melléklete által felsorolt termékkörbe („napraforgómag, törve is: 1206 00 vtsz”) tartozik. Ez azt jelenti, hogy amennyiben a fordított adózásnak az Áfa tv. 142. § (3)-(4) bekezdéseiben rögzített általános személyi feltételei valamint a mezőgazdasági termékkör tekintetében az Áfa tv. 142. § (8) bekezdésében rögzített különös személyi feltétele együttesen teljesülnek, abban az esetben a termék értékesítésére a fordított adózás az alkalmazandó.

 

A feltételek vizsgálatából az következik, hogy amennyiben például egy kiskereskedelmi üzletben a 1206 00 vámtarifaszám alá tartozó – b) pont szerinti – terméket nem adóalany vásárló (végső fogyasztó) részére értékesítik, abban az esetben a személyi feltételek hiányában nem alkalmazható a fordított adózás, azaz az adókötelezettséget az értékesítő adóalany teljesíti.

 

Pattogatni való kukorica

a) A nem főzni való kukorica – megmunkálását tekintve csupán hántolatlan vagy másképpen meg nem munkált – az 1005 vámtarifaszám alá tartozik. E vámtarifaszám szerinti kukorica az Áfa tv. 6/A melléklete által felsorolt termékkörbe („kukorica: 1005 vtsz”) tartozik, így e termék értékesítése – amennyiben a hivatkozott személyi feltételek is teljesülnek – fordított adózás hatálya alá esik.

b) Ettől eltérő a kiszerelt és előállított kukorica vámtarifaszám szerinti besorolása, amely elő van készítve a pattogtatáshoz és zacskókban, dobozokban van kiszerelve (a kukorica mint gabonaszem található meg bennük, általában olajosak és ízesítettek, azonnali fogyasztásra nem alkalmasak, a fogyasztásukhoz mikrohullámú sütő alkalmazása javasolt).

 

Az így kiszerelt és előállított kukorica esetében fajtától függően két vámtarifaszám is szóba jöhet:

A termék a 2055.80 vámtarifaszám alá tartozik abban az esetben, amennyiben a Zea mays var. Saccharata fajtájú, csemegekukoricából készül.

A termék, amennyiben nem a Zea mays var. Saccharata fajtájú kukorica felhasználásával készül, a 2008.99 vámtarifaszám alá sorolandó.

 

Tekintettel arra, hogy az Áfa tv. 6/A melléklete nem nevesíti a fenti vámtarifaszámok (2055.80 , illetve 2008.99) szerinti termékeket, így a fordított adózás alkalmazásának a hatálya e termékek értékesítésére nem terjed ki.

c) A kiskereskedelmi forgalomban jelen lévő natúr/vagy ízesített már kipattogtatott, kiszerelt ún. „pop corn” termékek a 1904.10 vámtarifaszám alá tartoznak, mely azonban nem tartozik a fordított adózással érintett termékkörbe.

Tovább >>

hozzászólások ()

A hozzászólásod az ellenőrzést követően jelenik meg

Ha mégsem szeretnéd, hogy megjelenjen, írj nekünk itt és pár napon belül válaszolunk rá.