Bezárás

Főoldal / Aktuális

2018. március. 03.

Tatár Anikó

25 komment

Eltörölték a katasztrófavédelmi hozzájárulást

A katasztrófavédelmi törvény összes olyan rendelkezését hatályon kívül helyezték, amely összefüggésben áll a katasztrófavédelmi hozzájárulással - így június 30-ig nem kell előleget fizetniük az érintett vállalkozásoknak.

 

2012-től katasztrófavédelmi hozzájárulást kellett volna fizetnie a veszélyes anyagokkal foglalkozó üzemet, létesítményt működtetőnek, a veszélyes áruk tárolását, gyártását feldolgozását végző gazdálkodó szervezetnek.

 

A hozzájárulást a veszélyes tevékenységből eredő árbevétel után kellett volna fizetni. Ha azonban ez nem mutatható ki, akkor az adó alapja a hozzájárulást fizető társaság teljes tevékenységének nettó árbevétele. A hozzájárulás mértéke az adóalap 0,1%-a.

 

Sok esetben teljesen lehetetlen volt megállapítani a katasztrófavédelmi hozzájárulás mértékét, ezért az ellentétbe került a jogalkotó eredeti szándékával, vagyis, hogy a fizetési kötelezettség arányban álljon a veszélyes tevékenységgel. Emellett a kisebb vállalkozásoknak a hozzájárulással járó adminisztráció is aránytalanul nagy terhet jelentett.

 

A katasztrófavédelmi hozzájárulásra kötelezettnek 2012-ben nem kell nyilatkoznia a hozzájárulás összegéről és nem kell megfizetnie a hozzájárulás előlegét, valamint a hozzájárulást.

 

Az előleget június 30-ig kellett volna megfizetni, de a jogszabály addigra hatályba lép, így ezzel a kötelezettséggel már nem kell számolniuk a vállalkozásoknak.

Tovább >>

hozzászólások ()

A hozzászólásod az ellenőrzést követően jelenik meg

Ha mégsem szeretnéd, hogy megjelenjen, írj nekünk itt és pár napon belül válaszolunk rá.